Mersin Burun Estetiği

Mersin Burun Estetiği Ameliyatı

Mersin Burun Estetiği

Mersin Burun estetiği, doğuştan olan ya da sonradan çeşitli nedenlerle gelişen burundaki şekil bozukluklarının giderilmesini, burundan nefes alma problemi olan hastalarda mümkün olduğunca daha rahat bir şekilde burundan nefes alıp vermeyi hedefleyen bir operasyondur. Rinoplasti operasyonları ile burun küçültülebilir veya büyütülebilir, burun ucunun açısı değiştirilebilir ve burun delikleri yeniden şekillendirilebilir. Burundan gerekli durumlarda kemik ya da kıkırdak çıkarılabilir, eğer var ise solunumu zorlaştıran burun içi şekil bozuklukları giderilebilir. Burun yaklaşık olarak 18 yaş civarında gelişiminin çoğunu tamamlamış olduğundan, burun ameliyatlarının 18 yaşından sonra yapılması önerilmektedir.
Öncelikle hastanın muayenesi yapılır, sorunları öğrenilir ve beklentileri sorgulanır. Hastanın durumu göz önünde bulundurularak açık veya kapalı teknik kullanılarak rinoplasti operasyonu yapılabilir. Bunun dışında bazen daha önce burun estetiği olan hastalar çeşitli yakınmalar ve şekil deformiteleri nedeni ile düzeltme operasyonu için başvurabilir. Revizyon Rinoplasti adı verilen bu işlemde hastanın beklentileri göz önünde bulundurularak mevcut problem çözülmeye çalışılır. Ancak revizyon operasyonlarında burun içi kıkırdakların yetersiz olduğu veya istenen şekli vermek için uygun olmadığı durumlarda kulaktan veya kaburgadan kıkırdak alınması gerekebilir. Operasyon öncesi hastalara bu konu hakkında detaylı bilgilendirme yapılır.
Ameliyat sonrası birkaç gün içinde burun içi tamponlar ve ardından burnun üzerindeki alçı çıkarılır. İlk günlerde bir miktar ödem ve morluk olsa bile takiplerde gerileyecektir. Burnun tam olarak şeklini alması aylar sürebilmektedir. Bu süreçte hastanın doktorunun önerilerine uyması ve kontrollere düzenli olarak gelmesi alınacak sonucu daha iyi noktaya taşıyacaktır.

SORU-CEVAP

Burun Ameliyatından Sonra Ağrım Olur Mu?

Ameliyatta kemik iskelete yapılan müdahaleler, ödem, gerginlik ve burun içinde yerleşik tamponların verdiği his hastada ağrıya yol açabilir. Ancak bu ağrılar genellikle hafif ağrı kesiciler kullanılarak kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. Bu durum birkaç gün devam eder ve giderek azalır. Genel olarak hastalarımızdan aldığımı dönütlerde çok rahatsız edici bir ağrı tariflemediklerini söyleyebiliriz.

Burun Ameliyatı Sonrası Şişliklerim Olacak Mı?

Ameliyat sonrasında göz çevresi ve yanaklarda bir miktar şişlik (ödem) oluşabilir. Ancak ameliyattan çıkar çıkmaz bu sorunu en aza indirmek için buz uygulaması başlanmakta ve hastalarımıza başı yüksekte yatması tembihlenmektedir. Şişlikler ilk haftalarda daha belirgindir, ancak takiplerde giderek azalır. Ameliyat sonrası birkaç ay içinde belirgin şişlik kalmaz.

Burun Ameliyatı Sonrası Morluk Oluşuyor Mu?

Ameliyat sonrasında göz çevresi ve burunda bir miktar morluk oluşabilir. Ancak morluğun miktarı kişiye göre değişmektedir. Örneğin tansiyon hastalarında sağlıklı bireylere göre morluğa daha sık rastlanmaktadır. Ancak bu morluklar geçicidir. Takiplerde mor renk giderek açılacaktır. Yine de tedbiren hastalara morluk gelişen bölgelerinin direk güneş ışığına maruz bırakılmaması tembihlenir. Böylece uzamış morluk durumlarından kaçınılmış olur.

İz Kalacak Mı?

Açık teknikle rinoplasti uygulanan kişilerde burun ön kısmında 3-4 mm küçük bir kesi hattı bulunur. Genel olarak göze çarpmayan bir bölgede olduğu için estetik sonucu güzel olan fark edilmesi zor bir iz olacaktır. Kapalı teknikte kesi burun deliğinin içinden yapıldığı için ciltte görünür bir iz kalmaz. İz burun deliği içine gizlenmiş olur.

Ne Zaman İşe Dönebilirim?

Rinoplasti ameliyatında yaklaşık bir hafta sonra hafif işlerde çalışanlar için işe dönüş sağlanabilir. Ancak burun üzerinde bantlarla pansuman bu sürede devam eder. Ancak hastanın kontrollerdeki gidişatına göre bu süre doktor tavsiyesi ile bir miktar uzatılabilir.

Alçı, Tampon ve Dikişler Ne Zaman Alınır?

Burun içinde kullanılan tamponlar genellikle oluklu yapıdadır ve bu oluk sayesinde hasta nefes alış-verişini burundan da sağlayabilir. Tamponlar ortalama 3. günde çekilir. Bazı durumlarda bu süre doktorun kararı ile değişebilir. Tampon çekme işlemi hastaların en çok endişelendiği konulardan olsa da genel olarak ağrılı bir işlem olamadığını ve hastaların kolay tolere ettiğini söyleyebiliriz. Hasta 1. hafta kontrolüne geldiğinde doktoru uygun görürse alçısı çıkarılır ancak bir süre burun üzerine yapıştırılan bantların kullanımına devam edilir. Bu burnun şeklini korumada ve ödemi azaltmakta önemlidir. Aynı zamanda bu kontrolde burun cildindeki dikişler de alınır. Burun deliklerinin içindeki dikişler kendiliğinden eriyen yapıda olduğundan alınmasına gerek yoktur.

Üyesi Olduğumuz Dernekler

Mersin Estetik Plastik Cerrah Prof. Dr. Şakir ÜNAL